Нашите са 12%,  САЩ - едва 1%България е първа в

...
Нашите са 12%,  САЩ - едва 1%България е първа в
Коментари Харесай

Първи в света сме по испански сред учениците

Нашите са 12%,  САЩ - едвам 1%
България е първа в света по брой възпитаници, които учат испански език като % от общия брой учащи в страната. Това е показал посланикът на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко на среща с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, оповестиха от МОН.

Испанските данни демонстрират, че над 12% от българските възпитаници са включени в интензивно проучване на испански език, до момента в който в Съединени американски щати това съответствие е под 1%. След страната ни се подреждат още Полша с 1,65% и Канада с 1,48%.

“През образователната 2022/2023 година 29 584 възпитаници в 179 учебни заведения в България учат испански език ”, заяви от своя страна проф. Цоков. Той добави, че това подрежда изпанския на 3-то място като мечтан за проучване първи непознат език в българските междинни учебни заведения след британския и немския.

Посланик Поланко заяви за подготвяни събития в границите на испанското Председателство на Европейски Съюз, които да надградят постигнатите резултати в просветителната среда. През миналите месеци е било проведено и ревю с присъединяване на испански и български университети, като в неговите рамки са набелязани области за продан сред висшите учебни заведения и са показани опциите за продължение на образованието в Испания пред български студенти. Работи се и за основаване на стипендии за български студенти в испански университети.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР